• Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
  • Gratis verzending binnen Nederland & België
  • Gratis retourneren binnen 30 dagen
menu
menu

Juwelyr legt uit: het verschil tussen 9, 14, 18 en 24 karaat goud

Juwelyr legt uit: het verschil tussen 9, 14, 18 en 24 karaat goud

Het goudgehalte bij gouden sieraden wordt aangeduid met karaat, maar wat betekent karaat goud eigenlijk? Wat maakt soorten karaat goud, zoals 9, 14, 18 en 24 karaat verschillend? En hoe kunt u nagaan hoeveel karaat goud er in een ring zit? In dit blog leggen wij u er alles over uit, zodat u bij het kopen van gouden sieraden de juiste keuze kunt maken!

Wat zegt karaat over goud?

Het ‘karaat goud’ is de hoeveelheid fijngoud die in een ring verwerkt is, een maatstaf om aan te geven hoe zuiver het sieraad is. De hoogte van het karaat, geeft dus aan hoeveel zuiver goud een ring bevat. De verhoudingen zijn als volgt:

-   8 karaat: 33,3% zuiver goud, aangeduid met 333

-   9 karaat: 33,75% zuiver goud, aangeduid met 375

- 14 karaat: 58,5% zuiver goud, aangeduid met 585

- 18 karaat: 75,0% zuiver goud, aangeduid met 750

- 20 karaat: 83,3% zuiver goud, aangeduid met 833

- 22 karaat: 91,6% zuiver goud, aangeduid met 916

- 24 karaat: 99,99% zuiver goud, aangeduid met 999

Gouden ringen gemaakt van 14 karaat goud zijn in Nederland het meest gangbaar, gevolgd door 9 of 18 karaat ringen. Ringen van 8 karaat goud komen zeer waarschijnlijk van onze oosterburen. In tegenstelling tot Duitsland mogen 8 karaat sieraden in Nederland niet als goud worden verkocht. Hoe hoger het karaat, hoe ‘dieper’ de goudkleur van een sieraad.

Hoeveel karaat is puur goud?

Hoeveel puur goud er in een sieraad zit wordt dus aangegeven door de term karaat. In een ring is doorgaans een stempel te vinden dat aangeeft hoeveel puur goud er in de ring verwerkt is. Puur goud bevat 99,99% goud en wordt uitgedrukt in 24 karaat. Puur goud is echter bijzonder zacht en daardoor gevoelig voor slijtage en bovendien ook meer buigzaam. Door het toevoegen van andere metalen wordt het goud harder gemaakt, er ontstaan hierdoor verschillende goudgehaltes met verschillende kleuren. Dit proces van het toevoegen van andere metalen wordt legeren genoemd. Koper, zilver of palladium zijn populaire toevoegingen. Door het goud harder te maken, kan het beter worden bewerkt. Puur goud is eigenlijk te zacht om goed sieraden van te vervaardigen en is dan ook ongeschikt voor ringen.

Aanduiding karaat in gouden ringen

Des te hoger het karaat van de ringen, hoe meer goud erin is verwerkt. In alle 14 en 18 karaat gouden ringen die in Nederland worden verkocht staat vanaf 1,0 gram een keurteken. Ringen van 14 karaat worden hierbij met de waarborg voorzien van het nummer 585, ringen van 18 karaat worden van het nummer 750 voorzien.

Andere aanduidingen die voor 14 karaat voorkomen zijn: 585/1000, 14 k of 14 krt. Deze eerste aanduiding wil zeggen dat bij 14 karaat sieraden 585 delen van de 1000 uit puur goud bestaan. Oftewel: wanneer u 1000 milligram 14 karaat goud heeft, heeft u 585 milligram puur goud in handen.

De Nederlandse wet en goud

De Nederlandse wet is rigoureus in wat wel en niet de naam goud mag dragen. Zij stelt als eis dat de aanduiding ‘gouden sieraad’ alleen gebruikt mag worden wanneer het goudgehalte minimaal 14 karaat is.

De meeste leveranciers in Nederland werken met 14 karaat goud. Een ring van 14 karaat wordt hard genoeg bevonden om een leven lang mee te gaan bij normaal gebruik. Ringen gemaakt van 18 karaat goud worden gezien als de luxere sieraden. Sieraden welke vervaardigd zijn van 9 karaat goud worden in Nederland officieel niet gezien als gouden sieraden. Er is een zogenaamd CCM keurmerk om 9 karaat ringen te kunnen keuren. Dit is een internationaal teken, maar is niet verplicht in Nederland.

Hoe is dat in het buitenland?

In omringende landen worden regelmatig ringen en sieraden aangeboden met een lager goudgehalte zoals 8 of 9 karaat. In Engeland en Duitsland is dit volstrekt normaal. In deze landen wordt 9 karaat goud wél verkocht als goud en worden de ringen ook verplicht gekeurd. Dit in tegenstelling tot België, waar een keurmerk juist niet verplicht is.
In landen rondom de Middellandse Zee, Azië en in het Midden-Oosten komt vaak goud van een hoger karaat voor. Gouden sieraden van 18, 20 of 22 karaat goud zijn daar geen zeldzaamheid. 

Kenmerken van verschillende goudgehaltes

  • Bij puur goud is er geen sprake van een legering met andere metalen. Zoals eerder genoemd is puur goud uitermate zacht. Het is zelfs zo zacht dat het dragen hiervan veel beschadigingen met zich mee zal brengen. Het materiaal kan uitzonderlijk snel deuken, krassen of vervormen. Hierom wordt er in de praktijk nooit puur goud van 24 karaat gebruikt voor sieraden of in de horlogerie.
  • Goud is kostbaar. Des te meer goud er in een sieraad verwerkt wordt, hoe duurder de ring zal zijn. Over het algemeen zal een ring van 9 karaat goedkoper zijn dan een ring van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs. Dit zou dan met andere kosten te maken kunnen hebben, bijvoorbeeld met het maakloon of de ontwerpkosten.
  • Het kan voorkomen dat bij een lager goudgehalte een allergische reactie optreedt. Doordat er een gedeelte van de legering uit andere metalen dan goud bestaat, kan het voorkomen dat er een reactie plaatsvindt tussen de huid en het sieraad.
  • Tot slot is er het kleurverschil tussen de verschillende gehaltes. Hoe hoger het goudgehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24 karaat geelgouden ring zichtbaar geler dan een 14 karaat geelgouden ring. Bij witgouden en roségouden sieraden neemt u geen kleurverschil waar tussen de verschillende gehaltes.

Blijft het na het lezen van dit blog nog lastig om een keuze te maken over het goudgehalte? Of wilt u weten welk materiaal het beste bij u past? Laat u dan door ons adviseren.